top of page

Fast & Furious gennem Andorra


Fra den lille smukke landsby Baldellou, der ligger på kanten mellem Aragon-regionen og Catalonien, kører jeg efter en hård og varm cykeltur, videre mod Andorra. Jeg har altid ønsket at komme til Andorra, og kan stadig huske min barndoms forestillinger om det lille land, der ligger klemt inde i bjergene mellem Spanien og Frankrig. Nu er jeg endelig på vej derop, og mine forventninger følges med højdemeterne på GPS’en. Køreturen fra den spanske side mod hovedstaden Andorra la Vella er usandsynlig flot og minder i virkeligheden meget om mine elskede Alper.


Som sædvanlig, når jeg kører ind i et nyt land, kan jeg se, at der tikker en sms ind fra Telenor. Jeg giver den ikke yderligere opmærksomhed – det er vel bare det sædvanlige skriv med “Velkommen til Andorra. Dit abonnement dækker også i Andorra, så du kan bruge data som du er vant til …”.Det trækker op til regn, så da jeg har fundet en god plads for natten, pakker jeg cyklen sammen og ligger den i ‘kælderen’. Skal lige tjekke email, og kan pludselig ikke komme på nettet. Ser seneste sms fra Telenor, at jeg har overskredet mit limit på data, og om jeg vil tilkøbe. Vidste at det var tæt på, og skal alligevel købe et datakort til min router, når jeg kommer til Frankrig, så jeg sender anmodning om tilkøb af op til yderligere 450 kr. Det skulle række for resten af perioden, som skifter den 11. juni. Men hér tager jeg fejl … fem minutter efter får jeg en ny sms, at mit limit er nået, og om jeg vil tilkøbe mere! Først nu læser jeg den første sms fra Telenor – den jeg troede var den almindelige velkommen-til-et-nyt-land-sms.


Så med lidt hovedregning vil fire dage i det lille smukke land, koste mellem 32.000 og 64.000 kr., hvis jeg skal passe mit arbejde. Ekskl. moms.

Det viser sig, at mit abonnement, som den eneste lille plet på hele Europa-kortet, ikke dækker Andorra. Så prislisten lyder således: tale: 10 kr./minut, sms: 4 kr./stk., data: 8 kr./MB. Priserne er vel at mærke ekskl. moms. Jeg havde jo drømt om at tilbringe 3-4 dage i Andorra, men da det er søndag eftermiddag, og dermed arbejdsdag næste morgen, så breder panikken sig i mit hoved. På en normal arbejdsdag på turen down- og uploader jeg mellem 1-2 GB data. Om dagen. Så med lidt hovedregning vil fire dage i det lille smukke land, koste mellem 32.000 og 64.000 kr., hvis jeg skal passe mit arbejde. Ekskl. moms.


Det går ikke! Jeg slår alt fra der måtte snuse til en internetforbindelse, og bruger nogle kostbare minutter på, at kigge på Maps og finde en udvej. Planen bliver, at stå tidligt op og komme så hurtigt som muligt op over passet Port d’Envalira og gennem tunnelen til Frankrig, køre til den lille ski- og bjergby Ax-les-Thermes og starte arbejdsdagen dér.Da planen er enstemmigt vedtaget, og der ikke er noget at foretage sig i camperen (uden internet!), traver jeg nogle timer rundt i den hyggelige by. Andorra la Vella ligger smukt mellem stejle bjerge på begge sider, og floden Riu Valira bruser gennem byen med høj fart. Der er stadig sne hist og her på bjergtoppene, og der er tryk på smeltevandet. Inden jeg er nået centrum må jeg søge ly for en gedigen tordenbyge, som ligger gaderne øde og sender kaskader af vand ned over hustagene. Den bedste måde at holde sig tør på er, at smutte ind i den nærmeste butik, og jeg ender da også med et enkelt impulskøb på den 10 km lange bytur.


Det slår mig, at ualmindelig mange af byens biler, er hårdtpumpede gaderacere med nogle af de største udstødningsrør jeg har set længe. Det er tilsyneladende ‘the thing’ her i Andorra, og larmen er infernalsk hver gang en chauffør giver gas efter et lyskryds. Det er som taget ud af en Fast & Furiuos film (nummer et eller andet), men fordelen er naturligvis, at man bliver advaret i rigtig god tid, når man skal krydse gaden. Der er det alligevel lettere at blive kørt ned af en elbil. Samme scenarie gør sig gældende i dag, hvor jeg kører ud af byen og op til passet, for at forlade landet. Der bliver kørt hardcore racerløb op ad bjergvejene, og det kan være svært at melde sig ind i kampen, når man er en autocamper på tre tons med kun 140 hestekræfter. Så jeg læner mig blot tilbage og nyder filmen … der er nogenlunde lige så meget handling i dén, som i originalerne fra Hollywood.


Vel nede på den franske side rammer jeg den lille kønne by Ax-les-Thermes. Jeg ser skilte til termiske bade, så navnet er nok ikke et tilfælde. Udenfor byen finder jeg det jeg søgte … en campingplads og en internetforbindelse. Lad arbejdsdagen begynde.
På vejen ud af Spanien oplever jeg denne, lidt skræmmende sky dukker op over Pyrenæerne.

58 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Endelig!

Comments


Læs også

bottom of page